Pemakanan untuk otak
Kategori pemakanan saraf dan
otak
Neurotoksik
|
||
Mendatangkan kesan buruk kepada
otak dan saraf.
|
||
Menimbulkan keadaan mengantuk,
malas, iritasi & alergi, keresahan, lemah ingatan, lembab berfikir, payah
hafalan, lupa, kedunguan, gangguan emosi, tingkahlaku dan perangai.
|
||
Pemakanan Neurotoksik
Ø AIS
KRIM
Ø CUKA,
ASAM dan JERUK
Ø BIJI
dan ULAM PUCUK GAJUS
Ø MAKANAN
JUNK – gula-gula, asam masin, keropok snek
Ø KOPI
dan TEH – minuman perangsang
Ø MAKANAN
ALERGI – sotong, udang, ketam, belacan
Ø MAKANAN
MINYAK MSAK BERMINYAK
Ø ROKOK,
DADAH dan UBAT DADAH
Ø AIS
KRIM
Ø MAKANAN
JUNK – gula-gula, asam masin, keropok snek
Ø KOPI
dan TEH – minuman perangsang
Ø MAKANAN
ALERGI – sotong, udang, ketam, belacan
Ø MAKANAN
MINYAK MSAK BERMINYAK
Ø ROKOK,
DADAH dan UBAT DADAH
Ø AIR
BERKLORIN
Ø CUKA,
ASAM dan JERUK
Ø BIJI
dan ULAM PUCUK GAJUS
Ø BISKUT
dan KEK
Ø BUAH
PALA
Ø GARAM
– sederhana munasabah
Ø GULA
– bahaya berlebihan
Neurofilik
|
|||||||||||||||||||||||
Kumpulan makanan yang memang
diperlukan oleh otak untuk tenaga berfikir,pertumbuhan dan perkembangan
minda, kesihatan dan pencegahan penyakit ynag berkait dengan otak, fikiran
dan perasaan.
|
|||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||
Pemakanan
Neurofilik
Ø
IKAN
Ø
KEKACANG dan KEKERAS – kacang soya, kacang
tanah, kacang hijau, kacang pis, kcang pistachio, badam
Ø
BIJIRAN SELURUH – barli, gandum, beras tumbuk,
jagung
Ø
SAYUR-SAYURAN – lobak merah, daun saderi
Ø
SAYUR-SAYURAN HIJAU
Ø
BUAH-BUAHAN – limau, mangga, pisang, papaya
Ø
KISMIS
Ø
TAMAR
Ø
SUSU dan MAKANAN DARIPADA SUSU – keju
Ø
AYAM
Ø
GULA SEMULAJADI – gula merah, gula melaka
Ø
KOKO dan COKLAT
Ø
BELALANG
Ø
MAJERIN SAYURAN
Ø
MINYAK SAYURAN – minyak kacang soya, minyak
jagung, minyak bunga matahari
Ø
BERAS WARNA COKLAT
Ø
ROTI MIL PENUH
Ø
UBI KENTANG, UBI KELEDEK
Ø
DAGING TANPA LEMAK
Ø
MADUL LEBAH
Ø
MAKANAN LAUT -MENGANDUNGI IODIN – kerang dan
siput
Ø
TELUR
|
( Hasil kajian: Prof. Dr. Azizan Ismail)
No comments:
Post a Comment